Terugblik 2020, dit waren de hoogtepunten

In 2020 mocht ik deelnemen aan de FIA Women in Motorsport: Girls on Track – Rising Star, ik was 1 van de 20 deelneemsters die geselecteerd was vanuit 145 landen. Wat een eer en hoe gaaf is dat.

In oktober ben ik afgereisd naar Frankrijk voor de shoot-out, tijdens deze shoot-out werden er 12 meisjes uitgekozen voor de volgende ronde en daar zat ik bij. Na deze 2 dagen startte trainingscamp 1 waarbij wij moesten karten en diverse workshops moesten volgen. Na deze trainingscamp werden er 8 meisjes geselecteerd die doorgingen naar de volgende ronde en daar zat ik wederom bij.

Eind oktober ben ik weer afgereisd naar Frankrijk om met trainingskamp 2 te beginnen, waarbij wij moesten rijden in een Formule 4 auto, wat ik nog nooit had gedaan, dus dat moest ik in 2 dagen leren, tijdens deze trainingscamp moesten we laten zien of je in een Formule 4 auto kon rijden en dat je progressie maakte en daarbij ook weer allerlei workshops volgen zoals laten zien of je in een simulator kan rijden. Helaas zat ik na deze trainingscamp niet bij de laatste 4, maar ik heb ontzettend veel geleerd in deze korte tijd en veel bijzondere mensen mogen ontmoeten.

De FIA Women in Motorsport commissie lanceert een nieuw talenten programma voor jonge vrouwen in de kart- en motorsport. Daar hebben zij een nieuwe partner aan dit veelbelovende programma gebonden en dat is niemand minder dan Scudeira Ferrari.

Talenten programma in samenwerking met Ferrari Driver Academy
Een programma ontwikkeld om jonge vrouwen, in de leeftijd van 12-16 jaar, te helpen in de weg naar de top. Vanuit karting door ontwikkelen naar de Formule 4 en daarbij ondersteund worden door de Ferrari Driver Academy. Een droom voor elke tiener die verder wilt komen in de autosport.

Nederlandse geselecteerd
De eerste selectie van jonge vrouwelijke talenten startte begin 2020 bij 145 nationale autosportbonden waarbij de Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) een aantal getalenteerde jongedames heeft aangedragen bij de FIA Women in Motorsport commissie. Vanuit deze grote selectie zijn er 20 jongedames geselecteerd. Vandaag kwam er het goede nieuws dat een Nederlandse jongedame is geselecteerd voor de eerste shoot-out. De 15-jarige Esmee Kosterman uit Cothen mag namens de KNAF in oktober naar het legendarische circuit Paul Ricard afreizen om daar kans te maken op de felbegeerde plek in de Ferrari Driver Academy.

“Ik kan het niet geloven. Dit is echt een droom uitkomt.” Aldus een verbaasde en zeer blije Esmee. “Ik ga zo mijn best doen dit najaar, want dit is echt een mega grote kans. Ik kan het nog steeds niet geloven.”

Toekomst
Als het Esmee lukt om zich goed te presenteren tijdens de shoot-out op 12 en 13 oktober in Frankrijk dan zit ze bij de volgende ronde met 12 overgebleven talenten. Die talenten zullen een karting en een Formule 4 trainingskamp ondergaan. Deze trainingskampen zullen georganiseerd worden door Winfield Racing School in samenwerking met partner Praga. Na die trainingskampen zal er een selectie van vier jongedames overblijven die dan worden uitgenodigd bij de Ferrari Driver Academy. De mogelijkheid bestaat dan dat één van de overgebleven vier talenten een jaar contract krijgt aangeboden om een heel seizoen uit te komen in de Formule 4 namens de Ferrari Driver Academy.

Lees hier het persbericht van de FIA.